Lux – mätbart eller påhitt?

Lux lux lux. Luxmätare eller inte. Sant eller falskt. Överdrivet? Kan man mäta lux??

Vid (@) hur många meter lyser en lampa med 1 lux?

Beskrivet: En lux räcker för att läsa en tidning.

Precis som man har utfört tester på hur mycket utsläpp vissa VW bilar släppte ut och gjorde det i en ytterst kontrollerad miljö så kunde man i princip få det resultatet man önskade.

Att mäta lux är nästintill en vetenskap. Vi har ett nära samarbete med ett företag som sysslar med projektering och installation av belysning (bl.a. till Tele2 Arena) och dem använder vi till att mäta lumen, verklig effektförbrukning (Watt) m.m.

De kan mäta lux och de mätarna fungerar i just en kontorllerad miljö där lamporna sitter fast i taket och man mäter på exakt samma höjd och vinkel överallt i lokalen. Dock kan damm (!) och andra partiklar störa mätningarna.

HUR ÄR DET DÅ när man ska mäta lux, utomhus, med en massa störande objekt så som skog, snö, damm, reflekterande material, dimma, rök osv. Det går helt enkelt inte. Därför mäter vi inte lux, för det är falsk marknadsföring, det är inte en uppgift som kan berätta mycket alls om en lampa utan kan i bästa fall fungera som ett komplement till 10 andra värden.

När vi anger lux så är det ett värde som vissa av våra leverantörer anger men det är, precis som teoretiska lumen och teoretisk effektförbrukning just teori!

Vi reserverar oss för felaktiga facktermer då vi återberättar vad Håkan J. förklarat för oss.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.